Aston Villa

Sky Sports | Football News

BBC Sport | Football | Teams | A | Aston Villa | World Edition

Live scores


powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Aston Villa: Keep footballing

Ένας από τους ιστορικότερους συλλόγους στην Αγγλία είναι η Aston Villa. H ιδρύτρια του αγγλικού πρωταθλήματος και μια εκ των τεσσάρων που έχουν γευτεί τον αέρα της κορυφής της Ευρώπης συμπληρώνει φέτος 134 χρόνια ζωής συνεχίζοντας να πρωταγωνιστεί. Απολαύστε το αφιέρωμα στους “χωριάτες” που παραθέτει το englishfootball.gr και ζείστε πάνω από έναν αιώνα γεμάτο δόξα και απογοήτευση, χαρά και λύπη, νίκη και ήττα. Ξεναγηθείτε στο πρωτάθλημα της Αγγλίας από την σκοπιά των “Claret and Blue”.

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Aston Villa ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1874 από μέλη του Villa Cross Wesleyan Chapel στο Aston, του Birmingham. Μέλη της ομάδας cricket της Aston Villa έψαχναν τρόπο να παραμείνουν σε φόρμα κατά την περίοδο των χειμερινών μηνών και αποφάσισαν να υιοθετήσουν το νέο σπορ, το ποδόσφαιρο. Οι “Πατέρες της ίδρυσης” ήταν ο Jack Hughes, ο Frederick Matthews, ο Walter Price και ο William Scattergood. Το πρώτο παιχνίδι της Aston Villa ήταν κόντρα στην τοπική ομάδα rugby Aston Brook του St. Mary και σαν όρος του παιχνιδιού συμφωνήθηκε να παίξουν το πρώτο ημίχρονο με κανόνες rugby και το δεύτερο με κανόνες ποδοσφαίρου. Η Villa κατάφερε να κρατήσει στο πρώτο ημίχρονο το St. Mary χωρίς γκολ και στο δεύτερο κέρδισε την ιστορική αναμέτρηση με ένα γκολ, το οποίο πέτυχε ο Jack Hughes. Η Villa κατάφερε να φτάσει στην πρώτη της διάκριση το 1880, κατακτώντας το Κολεγιακό κύπελλο του Birmingham, υπό την καθοδήγηση του George Ramsay.

Ο σύλλογος κέρδισε το πρώτο του κύπελλο το 1887, υπό την καθοδήγηση ενός άλλου Σκωτσέζου του Archie Hunter. Το αγγλικό ποδόσφαιρο είχε γίνει επαγγελματικό το 1885. Πάντως, ο Σκωτσέζος υφασματέμπορος και προπονητής της Aston Villa William McGregor απογοητεύτηκε από την απόδοση της ομάδας του στα φιλικά παιχνίδια και τη χαμηλή προσέλευση, όπως και από τις ισοπαλίες του κυπέλλου.

Είδε πως για να κρατήσει το ενδιαφέρον και τη βιωσιμότητα του παιχνιδιού χρειάζονταν οι μεγάλες ομάδες να παίξουν μεταξύ τους σε ένα πρωτάθλημα, όπως έκαναν και οι ομάδες baseball της Αμερικής. Έτσι έγραψε στις δώδεκα μεγαλύτερες ομάδες της Αγγλίας προτείνοντας την ίδρυση ενός πρωταθλήματος. Ο λόγος που το πρωτάθλημα δεν ονομάστηκε ποτέ “Αγγλικό” είναι επειδή ο McGregor σκόπευε να συμμετέχουν και οι Ουαλικές και οι Σκωτσέζικες ομάδες σε αυτό. Οι ομάδες της Ουαλίας (με την Cardiff την πιο αξιοσημείωτη) συμμετείχαν, αλλά οι Σκωτσέζικες όχι. Φυσικά, η Aston Villa ήταν η μια από τις δώδεκα που συμπλήρωσαν το εναρκτήριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 1888 τερματίζοντας στη δεύτερη θέση.

Τα πρώτα τρόπαια

Δεν πήρε πολύ για τη Villa να… σηκώσει το πρώτο της πρωτάθλημα και το πέτυχε την περίοδο 1893-94. Αυτό σηματοδότησε την “χρυσή εποχή” της Aston Villa, όπου από την αρχή του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου ο σύλλογος κέρδισε έξι φορές το πρωτάθλημα και πέντε φορές το κύπελλο, συμπεριλαμβανομένου το νταμπλ της περιόδου 1896-97. Ένα επίτευγμα που δεν θα επαναλαμβάνονταν μετά από 60 χρόνια.

Η Villa προσέλκυσε τόσο μεγάλα κοινά που χρειάζονταν να φτιάξει ένα νέο γήπεδο. Ο σύλλογος συνήθως περίμενε 25.000 φιλάθλους στα εντός έδρας παιχνίδια, όταν το κύπελλο προσέλκυε μόνο 20.000. Οι πρωταθλητές και κυπελλούχοι έπαιξαν πριν στο Wilson Road (Birchfields), ενώ το 1878 μετακόμισαν στο Perry Bar, όπου έμειναν μέχρι το 1897. Το 1897 μετακόμισαν στην τωρινή τους έδρα, στα χαμηλότερα εδάφη του Aston. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια πριν αναγνωριστεί το γήπεδο με την επώνυμη ονομασία Villa Park.

Οι “Villans” κέρδισαν το 1920 το έκτο FA Cup της ιστορίας τους πράγμα που τους έκανε μια από τις πιο διάσημες και επιτυχημένες ομάδες παγκοσμίος, πριν αρχίσει η αργή πτώση τους, που τους οδήγησε το 1936 στον υποβιβασμό. Αιτία του υποβιβασμού ήταν η άμυνα της ομάδας, που σε μια χρονιά κατάφερε να δεχτεί 110 τέρματα και επτά από αυτά στην ιστορική ήττα με 7-1 από την Arsenal του Tedd Drake στο “Villa Park”.

Όπως, όλες οι αγγλικές ομάδες, έτσι και η Villa έχασε επτά χρόνια λόγω του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου με αποτέλεσμα πολλοί παίκτες να σταματήσουν πρόωρα το ποδόσφαιρο. Η ομάδα “χτίστηκε” από την αρχή υπό τις οδηγίες του πρώην ποδοσφαιριστή Alex Massie για το υπόλοιπο της δεκαετίας του ’40. Η ομάδα του Birmingham κατάφερε μετά από 37 χρόνια να επιστρέψει στα τρόπαια. Τη σεζόν 1956-57 η Villa κέρδισε στον τελικό του FA Cup τους τρομερούς “μπέμπηδες” του Matt Busby. Δύο χρόνια αργότερα η Villa υποβιβάστηκε ξανά, αλλά το 1960 επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας, ενώ την επόμενη χρονιά πήρε και το League Cup.

Στα τέλη της δεκετίας του ’60 ήρθε μια περίοδος αναταραχής στον σύλλογο με τους φιλάθλους να πιέζουν την διοίκηση για αλλαγές. Η πτώση της ομάδας στην δεύτερη κατηγορία για τρίτη φορά έφερε αλλαγές στον προεδρικό θώκο με τον λονδρέζο οικονομολόγο Pat Matthews να αγοράζει την ομάδα τοποθετώντας τον Doug Ellis σαν πρόεδρο. Ωστόσο, η νέα διοίκηση δεν μπόρεσε να αποτρέψει το νέο υποβινασμό της Villa στην τρίτη κατηγορία. Δύο χρόνια πήρε για την Aston Villa να πατήσει ξανά στα πόδια της και να επιστρέψει στην δεύτερη κατηγορία σαν πρωταθλήτρια συγκεντρώνοντας 70 βαθμούς και σημειώνοντας ρεκόρ.

Στην κορυφή της Ευρώπης

Το 1973 ο Ron Saunders ανέλαβε προπονητής καταφέρνοντας το 1977 να ανεβάσει την ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Ο Saunders έδωσε στην Aston Villa την χαμένη της δόξα και αίγλη κατακτώντας το πρωτάθλημα τη σεζόν 1980-81 και δίνοντας τη δυνατότητα στην ομάδα να αγωνιστεί στο κύπελλο πρωταθλητριών της επόμενης χρονιάς. Ενώ η Villa είχε φτάσει στα προημιτελικά ο Saunders παραιτήθηκε υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν προβλήματα με την διοίκηση του συλλόγου. Αντικαταστάτης του ήταν ο βοηθός του Tony Barton, που καθοδήγησε τους “Claret and Blue” στην μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας τους. Στην κορυφή της Ευρώπης. Η Aston Villa αγωνίστηκε στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών νικώντας στο Rotterdam τη Bayern με 1-0 χάρη στο τέρμα του Peter Withe. Έτσι, η ομάδα από το Birmingham έγινε μία από τις τέσσερις αγγλικές ομάδες που έχουν κατακτήσει την πιο μεγάλη κούπα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Παρά την σπουδαία κατάκτηση η Villa δεν μπόρεσε να έχει ανάλογη συνέχει και το 1987 έπεσε κατηγορία. Αυτό ακολούθησε επάνοδο την επόμενη σεζόν και δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα του 1989.

Η δεύτερη θέση το 1992 στην νεοσύστατη Premier League ήταν η σπουδαιότερη διάκριση της δεκαετίας του ’90 στο πρωτάθλημα, ενώ άλλα δύο League Cups προστέθηκαν στο παλμαρέ των “Villans”. H Villa αγωνίστηκε στον τελικό του FA Cup το 2000 (μετά από 57 χρόνια), αλλά έχασε στο τελικό με 1-0 από την Chelsea, στο τελευταίο παιχνίδι που διεξήχθει στο παλιό “Wembley”. Μετά τους John Gregory και David Ο’Leary, ο Martin O’Neill ανέβαλε τα ηνία της ομάδας προπονητικά. Ο Randy Lerner αγόρασε την ομάδα από τον Doug Ellis και πλέον ευελπιστεί να φέρει ξανά την Aston Villa στο ευρωπαϊκό στερεώμα.




Τρόπαια

Ευρωπαϊκοί τίτλοι


ü UEFA Champions League (πρώην πρωταθλητριών) (1)
1982

ü European Super Cup (1)
1982-83

ü InterToto Cup
2001

Πρωταθλήματα

ü Πρώτη κατηγορία (7)
1893–94, 1895–96, 1896–97, 1898–99, 1899–1900, 1909–10, 1980–81

ü Δεύτερη κατηγορία (2)
1937–38, 1959–60

ü Τρίτη κατηγορία (1)
1971–72

Κύπελλα

ü FA Cup (7)
1887, 1895, 1897, 1905, 1913, 1920, 1957

ü League Cup (5)
1961, 1975, 1977, 1994, 1996

ü Charity Shield (1)
1981

Δεν υπάρχουν σχόλια: