Aston Villa

Sky Sports | Football News

BBC Sport | Football | Teams | A | Aston Villa | World Edition

Live scores


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Gareth Barry: Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές

Τα 27 χρόνια του συμπληρώνει σήμερα ο αρχηγός της Aston Villa και το Englishfootball.gr του εύχεται χρόνια πολλά παραθέτοντας ένα αφιέρωμα στην καριέρα του. Χρόνια πολλά Gareth !!!

Ο Gareth Barry γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1981 στο Hastings και σήμερα είναι ο αρχηγός της Aston Villa. Μαζί με τον πρώην συμπαίκτη του Gareth Southgate ήταν ο μόνος ποδοσφαιριστής που έπαιξε στους δύο τελικούς που έγιναν στο παλιό Wembley. Την πρώτη στο Aston Villa – Chelsea και την δεύτερη στο Αγγλία – Γερμανία με τα δύο ματς να λήγουν με ήττα 1-0.

Ο αρχηγός της Villa πριν αρχίσει την καριέρα του φοίτησε στο William Parker sports college στο Hastings, μαζί με τον Michael Yardy (διάσημο παίκτη του cricket), ενώ παράλληλα έπαιζε ποδόσφαιρο στα ερασιτεχνικά τμήματα της Brighton and Hove Albion F.C.. Από εκεί κατάφερε να αναδειχθεί σαν αρχηγός της εθνικής Αγγλίας κάτω των 18 ετών και η Aston Villa αναγνωρίζοντας το ταλέντο του τον έφερε στο “Villa Park” μαζί με τον Michael Standing, ο οποίος εκείνη την εποχή θεωρούνταν μεγαλύτερο ταλέντο. Ωστόσο, αυτή η μετακίνηση πρόκαλεσε πολύ θόρυβο στο “Νησί”, καθώς η Brighton ζητούσε 2,5 εκατομμμύρια λίρες για τους δύο παίκτες, αλλά πήρε μόλις 150 χιλιάδες, αφού και οι δυο τους δεν είχαν επαγγελματικά συμβόλαια.

Το ταξίδι με τη Villa

Στις 2 Μαϊου 1998 ο Barry αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τη φανέλα της Aston Villa στο παιχνίδι με την Sheffield Wednesday. Εκεί ξεκίνησε σαν κεντρικός αμυντικός καταλαμβάνοντας την αριστερή θέση σε διάταξη τριών παικτών με τους Gareth Southgate και Ugo Ehiogu δίπλα του. Από τότε ο Barry έχει εξελιχθεί σε ένα παίκτη... πολυεργαλίο, αφού μπορεί να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις της άμυνας και του κέντρου. Από κεντρικός αμυντικός, έπαιξε μετά αριστερός οπισθοφύλακας και τα πήγε καλά για αρκετά χρόνια. Αργότερα, μεταπήδησε σαν αριστερός μέσος και τελευταία αγωνίζεται σαν κεντρικός μέσος. Προτιμά το σίγουρο και απλό ποδόσφαιρο και αυτό ήταν που τον καθιέρωσε στην Aston Villa και του έδωσε επίσης την δυνατότητα να αγωνίζεται για την εθνική ομάδα.

Ένα από τα αξιοσημείωτα γεγονότα στην καριέρα του έγινε τον Απρίλιο του 2005, όταν στο παιχνίδι με τη Newcastle, χώρισε τους Lee Bowyer και Kieron Dyer, που αν και συμπαίκτες τότε άρχισαν να συμπλέκονται μέσα στο γήπεδο.

Ο Gareth έχει ξεπεράσει τις 300 συμμετοχές με την Aston Villa και είναι ο πιο παλιός παίκτης στη φετινή ομάδα. Στο παιχνίδι με την Bolton στις 28 Οκτωβρίου 2007 έγινε ο μικρότερος παίκτης σε ηλικία που φτάνει τις 300 συμμετοχές σε παιχνίδια για την Premier League, ένα ρεκόρ που κρατούσε ο Frank Lampard. Ο Gareth Barry σε ηλικία 26 χρονών έχει συμπληρώσει 10 χρόνια στο “Villa Park”. Τελευταία η Tottenham και η Chelsea φέρονταν να επιθυμούν την υπογραφή του, αλλά ο ίδιος προτίμησε να παραμείνει στο Birmingham.

O Gareth στα “Three Lions”

Το ντεμπούτο του με τις ελπίδες της Αγγλίας έγινε το 1998 στο παιχνίδι με την Τσεχία. Στην Under 21 έχει ξεκινήσει 21 φορές βασικός, αριθμός ρεκόρ ο οποίος ξεπεράστηκε από τους Scott Carson και James Milner. O Kevin Keegan ήταν ο πρώτος που τον κάλεσε στην εθνική αντρών και μαζί με τον Beckham συμμετείχε σε κάθε αγώνα. Μετά από ένα τραυματισμό του Jason Wilcox ταξίδεψε για το Euro 2000, αλλά δεν αγωνίστηκε. Το ντεμπούτο του έγινε στις 31 Μαϊου στο φιλικό με την Ουκρανία, περνόντας στον αγώνα σαν αλλαγή, ενώ σαν βασικός έπαιξε στο 1-1 κόντρα στη Γαλλία στις 2 Σεπτεμβρίου 2000. Το 2003 πήρε τρεις συμμετοχές στα ματς με Νότιο Αφρική, Σερβία και Σλοβακία. Για τέσσερα χρόνια δεν ήταν στις επιλογές των “Three Lions”, αλλά το 2007 ο Steve McClaren τον επανέφερε. Στις 7 Φεβρουαρίου 2007 στην ήττα 1-0 από την Ισπανία. Ο McClaren τον συμπεριέλαβε και σε πολλούς αγώνες για τα προκριματικά του Euro 2008, όπου η Αγγλία αποκλείστηκε, ενώ και ο νέος manager Fabio Capello τον χρησιμοποίησε στον πρώτο του αγώνα κόντρα στην Ελβετία.


Who is who

Όνομα: Gareth Barry
Ημ. Γέννησης: 23 Φεβρουαρίου 1981
Τόπος Γέννησης: Hastings
Ύψος: 1.80
Θέση: Μέσος
Club: Aston Villa
Νούμερο: 6
Συμμετοχές: 315
Goals: 31

Δεν υπάρχουν σχόλια: