Aston Villa

Sky Sports | Football News

BBC Sport | Football | Teams | A | Aston Villa | World Edition

Live scores


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Martin O’ Neill: O manager των επιτυχιών


Όταν μιλάμε για τον Martin εννοούμε τον manager των επιτυχιών. Τον manager που άφησε έργο σε κάθε ομάδα που δούλεψε. Τον προπονητή που ακόμα έχει μια θέση στις καρδιές των φίλων της Leicester και πόσο μάλλον σε αυτούς της Celtic. Πλέον, οι φίλοι της Aston Villa υμνούν τα προσόντα του Βορειοϊρλανδού και περιμένουν να δουν τα επιτεύματά του, που αργά ή γρήγορα θα έρθουν. Απολαύστε το αφιέρωμα που παραθέτει το englishfootball.gr στον Martin O’ Neill με αφορμή τα γεννέθλιά του.

Ο Martin Hugh Michael O' Neill γεννήθηκε την 1 Μαρτίου 1952 στην Kilrea της Βόρειας Ιρλανδίας. Ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας της χώρας του και έχει εργαστεί σαν προπονητής στην Wycombe Wanderers, τη Norwich City, τη Leicester City και τη Celtic, ενώ πλέον είναι manager της Aston Villa. Το καλό όνομα, που τον ακολουθεί, σαν προπονητής το έκανε στην πενταετία στη Celtic, όπου κατάφερε να κατακτήσει τρεις φορές το πρωτάθλημα και να οδηγήσει τους “Κέλτες” στο τελικό του UEFA το 2003 στη Σεβίλλη με αντίπαλο την Porto.

Το ξεκίνημα

Από μικρός ο O’ Neill είχε την τάση να παίζει ποδόσφαιρο. Το 1970 στο κολέγιο στο Belfast κατάκτησε το MacRoy Cup. Πήγε στο St. Malachy's College, μαζί με τον τοπικό θρύλο Aidan Barnes και από εκεί άνοιξε η πόρτα για την ποδοσφαιρική του καριέρα, παίζοντας με τη φανέλα της Distillery. To 1971 αγωνίστηκε στον τελικό του Irish Cup, όπου η ομάδα του αναδείχθηκε νικήτρια χάρη σε δύο γκολ του, ενώ σκόραρε και στην ήττα με 3-1 από την Barcelona για το UEFA.

Σε αυτό το παιχνίδι οι scouters της Nottingham Forest τον είδαν και αμέσως τον πήραν στην Αγγλία, με αποτέλεσμα ο Martin O’ Neill να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Ο μικρός Martin εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα καλό μέσο και ο θρυλικός Brian Clough με το που πήγε στο “City Ground” σαν manager τον εμπιστεύτηκε αμέσως. Χάρη στην προσφορά του η Forest κέρδισε την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία. Το 1978 κέρδισε το πρωτάλθημα και το League Cup, ενώ την επόμενη σεζόν κατέκτησε και το κύπελλο πρωταθλητριών.

Ο Ο’ Neill ήταν βασικό στέλεχος και της εθνικής Βορείου Ιρλανδίας την οποία καθοδήγησε σαν αρχηγός στο World Cup του 1982, κερδίζοντας την διοργανώτρια Ισπανία στη Valencia. Με τη φανέλα της Βορείου Ιρλανδίας αγωνίστηκε 62 φορές, ενώ αγωνίστηκε και σε συλλόγους όπως η Norwich, η Manchester City και η Notts County.

O manager Martin O’ Neill

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ο Martin O’ Neill άρχισε μια νέα καριέρα σαν manager. Από την Grantham Town, πήγε στη Wycombe Wanderers, με την οποία κατέκτησε το 1993 το πρωτάλθημα της Conference. Το 1995 ανέλαβε την Norwich, αλλά τον Δεκέμβιο έφυγε, αφού εξαιτίας των διαφορών με τον πρόεδρο Robert Chase.

Αμέσως υπέγραψε στη Leicester και μετά από μια δύσκολη αρχή κέρδισε την άνοδο στην Premiership, μέσω των play-offs. Από τότε η Leicester τερμάτιζε στην πρώτη δεκάδα του βαθμολογικού πίνακα, ενώ το 1997 και το 2000 κέρδισε το League Cup, φτάνοντας στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης το 1999. Οι δύο κατακτήσεις του League Cup έδωσαν στην ομάδα την ευκαιρία να παίξει στην Ευρώπη, αλλά οι πορείες δεν ήταν αξιοσημείωτες. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Leicester, ο Ο’ Neill συζήτησε την περίπτωση να αναλάβει την Leeds, αλλά οι φώνες των οπαδών που τον ήθελαν στην Leicester, ήταν η αιτία να μην προχωρήσει η συμφωνία.

Η πορεία με τη Celtic

Την πρώτη Ιουνίου του 2000 ο manager άφησε τελικά τη Leicester για χάρη της Celtic, παίρνοντας μαζί του τους Kenny Dalglish και John Barnes. Τότε του δόθηκαν και τα παρατσούκλια “Martin the Magnificent” και “ the Blessed Martin ”. Στο πρώτο “Old Firm” η Celtic πήρε μια σπουδαία νίκη με 6-2, ενώ η συνέχεια επιφύλλασε την κατάκτηση του treble από τους “Κέλτες”. Ο Ο’ Neill ήταν επίσης ο πρώτος manager που οδήγησε την Celtic στο ανανεωμένο Champions League. H Celtic την πρώτη χρονιά αποκλείστηκε από τη συνέχεια, παρότι συγκέντρωσε εννέα βαθμούς στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Το 2003 o Βορειοϊρλανδός κατάφερε να οδηγήσει τους “πράσινους” της Σκωτίας στον τελικό του κυπέλλου UEFA στη Sevilla. Εκεί η Celtic γνώρισε την ήττα στην παράταση με 3-2 από την Porto του Jose Mourinho.

Σε πέντε χρόνια στο “Celtic Park” o Ο’ Neill κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και ένα League Cup. Επίσης, πέτυχε ρεκόρ κερδίζοντας επτά σερί “Old Firm”, ενώ με 25 διαδοχικές νίκες σημείωσε ρεκόρ Βρετανίας. Αξιοσημείωτο έιναι επίσης το γεγονός ότι σε 282 παιχνίδια, η Celtic κέρδισε τα 213, έχασε τα 40, ενώ τα 29 έληξαν ισόπαλα. Το 2005 ο Martin ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη Celtic, λόγω μιας σοβαρής ασθένειας της γυναίκας του.

Το σχέδιο... Aston Villa

Στις 4 Αυγούστου 2006 η Aston Villa ανακοίνωσε την συμφωνία της με τον Martin O’ Neill, με στόχο οι “Villans” να επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. “Είναι φανταστικό να επιστρέφω με ένα σύλλογο σαν αυτόν”, είπε ο O’ Neill και συνέχισε: “Είναι μια φανταστική πρόκληση. Είμαι καλά ενημερωμένος για την ιστορία του συλλόγου. Θα προσπαθήσω να επαναφέρω την παλιά δόξα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Αλλά γιατί να μην προσπαθήσω; Έχουν περάσει 25 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αλλά αυτό είναι το όνειρο”.

Η απόδοση της Villa βελτιώθηκε με τον O’ Neill, ο οποίος ήδη έχει καταρρίψει ένα ρεκόρ, αφού κράτησε το αήττητο σε εννέα παιχνίδια Premier League στην αρχή της σεζόν 2006-07. Την ίδια σεζόν ο Βορειοϊρλανδός ψηθίστηκε Manager of the Month για τον Απρίλιο. Τον Οκτώβριο του 2007 οι φήμες έκαναν λόγω για ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Αγγλίας, με τον πρόεδρο της Aston Villa Randy Lerner να δηλώνει ότι αν θέλει ο Martin να φύγει είναι στο χέρι του. Αργότερα, ο O’ Neill διέψευσε τα δημοσιεύματα και παρέμεινε στη Villa.



Who is who

Όνομα: Martin Hugh Michael O'Neill
Ημ. Γέννησης: 1 Μαρτίου 1952
Τόπος Γέννησης: Kilrea, Northern Ireland
Θέση: Προπονητής
Club: Aston Villa

Καριέρα σαν παίκτης

1971 Distillery F.C.
1971–1981 Nottingham Forest
1981 Norwich City
1981–1982 Manchester City
1982–1983 Norwich City
1983–1985 Notts County

Καριέρα σαν προπονητής

1987–1989 Grantham Town
1989–1990 Shepshed Charterhouse
1990–1995 Wycombe Wanderers
1995 Norwich City
1995–2000 Leicester City
2000–2005 Celtic
2006– Σήμερα Aston Villa

Δεν υπάρχουν σχόλια: