Aston Villa

Sky Sports | Football News

BBC Sport | Football | Teams | A | Aston Villa | World Edition

Live scores


powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η ιδέα που έφερε το αγγλικό πρωτάθλημα


Στις 2 Μαρτίου του 1888 ο τότε διευθυντής της Άστον Βίλα, Γουίλιαμ Μακ Γκρέγκορ, αποφάσισε να αλλάξει τον ποδοσφαιρικό χάρτη στην Αγγλία, με μια επιστολή που έμεινε στην ιστορία με την οποία κατάφερε ουσιαστικά να δημιουργήσει το αγγλικό πρωτάθλημα.

Της Εμμανουέλας Σταματοπούλου

Έως το 1888 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας λειτουργούσε κάτω από ένα ερασιτεχνικό καθεστώς και είχε για πολλά χρόνια ένα τρόπο σκέψης και λειτουργίας που δεν άγγιζε το επαγγελματικό πλαίσιο. Όμως μετά την πίεση των ομάδων του βιομηχανικού Βορρά η ομοσπονδία υποχρεώθηκε να αλλάξει τρόπο λειτουργίας.

Οι ομάδες κατάφεραν να πετύχουν αυτό που ήθελαν όμως άρχισαν να έχουν άλλου είδους προβλήματα. Οι σύλλογοι έπρεπε να πληρώσουν τους ποδοσφαιριστές και ήταν ανάγκη να βρεθούν πόροι. Η λύση στην οποία κατέφυγαν οι ομάδες ήταν να δίνουν όσους περισσότερους αγώνες μπορούσαν έτσι ώστε να προσελκύουν όλο και μεγαλύτερο κοινό. Το κύπελλο FA που ήδη υπήρχε σαν θεσμός, μπορούσε να προσφέρει τέτοιου είδους αγώνες, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.

Έτσι λοιπόν ο Σκωτσέζος διευθυντής της Άστον Βίλα, Γουίλιαμ Μακ Γκρέγκορ αποφάσισε να αναλάβει δράση και να αλλάξει το ποδοσφαιρικό σκηνικό που υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή στο νησί. Αποφάσισε να στείλει μια ρηξικέλευθη επιστολή στους προέδρους των Μπλάκμπερν, Μπόλτον, Πρέστον και Γουέστ Μπρομ. «Κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις ομάδες όποια δυναμικότητα κι αν έχουν να τα βγάζουν πέρα σε όλες τις υποχρεώσεις που έχουν για φιλικούς αγώνες. Για αυτό λοιπόν προτείνω τα παρακάτω προκειμένου να ξεφύγουμε από κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε. Οι 10 ή 12 από τις πιο εύπορες ομάδες της Αγγλίας να κανονίσουν εντός και εκτός έδρας αγώνες κάθε σεζόν. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να γίνει γνωστός και ως Ποδοσφαιρική Ένωση. Αποφάσισα να σας γράψω για να υπάρξει μια μεταξύ μας συνάντηση για να συζητήσουμε το θέμα πιο σφαιρικά. Πώς θα σας φαινόταν να δώσουμε ένα ραντεβού στις 23 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Άντερτον;»

Η επιστολή του Σκωτσέζου τράβηξε την προσοχή των προέδρων κάποιων ομάδων που βρήκαν την πρόσκληση ενδιαφέρουσα και θέλησαν να διαπιστώσουν από κοντά ποιο ακριβώς ήταν το πλάνο. Συγκεκριμένα έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι από τους συλλόγους Άκρινγκτον, Μπάρνσλεϊ, Ντέρμπι, Έβερτον, Νοτς Κάουντι, Στόουκ και Γουλβς. Όλοι μαζί συμφώνησαν στη πρόταση του διευθυντή των «χωριατών» και αποφάσισαν να ονομάσουν το εγχείρημα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Προτίμησαν να μην το ονομάσουν αγγλικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με την ελπίδα ότι θα έπαιρναν μέρος σε αυτό και ομάδες από τη Σκωτία. Οι διοργανωτές συναντήθηκαν για δεύτερη φορά στις 17 Απριλίου όταν και το πρωτάθλημα ιδρύθηκε επισήμως. Μετά από διάστημα πέντε μηνών ο θεσμός είχε οργανωθεί και ξεκινήσει. Ουσιαστικά, μιλάμε για τη «γέννηση» του αγγλικού πρωταθλήματος!

Η πρώτη αναμέτρηση δόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1888 και ήταν μεταξύ της Βίλα και της Γουλβς. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο γκολ το πέτυχε ο Γκέρσομ Κοξ των «χωριατών» αλλά ήταν… αυτογκόλ, σε έναν αγώνα που έληξε 1-1. Η Πρέστον Νορθ Εντ κατέκτησε τον πρώτο πρωτάθλημα. Μέχρι την αλλαγή του αιώνα η Βίλα του Μακ Γκρέγκορ, που οραματίστηκε και υλοποίησε το πρώτο αγγλικό πρωτάθλημα, κατέκτησε πέντε τίτλους.

england365

Δεν υπάρχουν σχόλια: